Johan Paulsen om händelsen som satte igång hans fantasi…

Johan Paulsen författare till boken Tystad hjälte
Johan Paulsen författare till boken Tystad hjälte

“Jag har en passion för att berätta historier.”

JOHAN PAULSEN om TYSTAD HJÄLTE.

Vad är Tystad hjälte #kebabbel för typ av bok?
– Jag är fascinerad av spännande saker, av “hur ska det gå-känslan?”, att jag hela tiden drivs framåt av känslan av att vilja veta mer. Den här berättelsen handlar om mod, om att människor kan plocka fram förmågor som de inte visste att de hade. Den handlar om vinster i livet och om att hela tiden vilja röra sig framåt. 

Varför har du skrivit Tystad hjälte #kebabbel?
För oss som har befunnit oss i en storstad under de senaste åren känner av att vi lever i en ny värld nu. Tidigare, när du reste utomlands, uppmanades du att notera i fall någon betedde sig konstigt i din omgivning på grund av de olika erfarenheterna som länderna hade haft av terrordåd. Nu ser vi detta även i Sverige; att vi förväntas ta ansvar och uppbringa civilkurage i en utsträckning som tidigare inte fanns på vår radar. Men den här boken vill jag kommentera det och undersöka vad det gör med oss egentligen att vara på sina vakt, att något kan hända. Hela tiden. 

Många fakta i historien är sanna – berätta om hur du har tänkt kring det.  
– Boken är skriven mellan 2016 – 2019 och under den här perioden briserade nyheten om Transportmyndighetens informationsläckor. Jag tyckte att det var oerhört att en myndighet inte hade bättre koll. Det satte också igång min fantasi om vad som skulle kunna ha skett. På många sätt är den händelsen en orsak till att det blev just den här boken som skrevs av mig just då. 

Hur kom det sig att du ville skriva en bok om en livsmedelsinspektör?

– Jag har en passion för att berätta historier, i vilket format är mindre viktigt. Det intressanta med livsmedelsinspektörer är att de gör ett jätteviktigt jobb som nästan ingen tänker på. Och att om någon tycker något så är det restuarangägare som är förbannade för att de får en anmärkning. Det är som att vara mittback i fotboll. Ganska otacksamt.

Hur är du som författare?
–  Jag vill att saker och ting ska bli rätt, såsom jag har tänkt mig det. Men när jag är klar med det, då kan jag släppa det och gå vidare. 

Du är från början skådespelare – hur använder du det i ditt skrivande?
– Jag valde att göra det som är allra svårast för en skådespelare, nämligen att inte börja med dialogen först. Jag valde att istället arbeta med de stora byggstenarna först. Den var en utmaning för mig, för det är mest intuitiva att börja med vad människor säger till varandra. 

Är det ett livsmål för dig att skriva en bok efter att ha arbetat många år som skådespelare?
– Jag har en checklista över saker som jag vill ha gjort i livet, till exempel att vara ståuppare. Det är redan klart, så då blev det ett en bok nu istället. 

Men blir det här din första och sista bok då? Eller kommer det fler böcker?
– Det får vi se!