Podd

Vill du nå ut? Vi vet hur man når ända in i själen. Storstad utvecklar och producerar poddar för flera stora uppdragsgivare. Med rätta kan man kalla oss ljudnördar. Vi brinner för att skapa digitala ljudmöten som ska bli så spännande att det verkligen förändrar tankar, beteende och attityder. Det är vår mission. Vilken podcast vill du göra?

Vad är en podd?

Rent tekniskt förklaras podd enklast genom att det är en ljudfil tillgänglig för en användare att lyssna på via nätet. I Sverige började poddar bli stort runt 10-talet. En av de första och största poddarna kom med Filip & Fredriks podcast med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Sedan dess har många kändisar följt efter där de ofta i par pratar om sitt privat- och yrkesliv. 

En podd behöver inte begränsa sig till ett format där två personer pratar med varandra. Podden är endast en teknisk term. Innehållet kan påminna om en klassisk radiostudioproduktion med programledare och gäster, det kan vara reportage, drama, humor, föreläsning. Här sätter endast fantasin gränser. 

Vi på Storstad Medieproduktion har hittills utvecklat ett fyrtiotal olika format och inget låter likt det andra. 

Skillnad mellan podd och streamat ljud

Sveriges Radio, bland andra aktörer, har under många år tillgängliggjort sina program via internet både som poddar och streamat ljud. Att streama ljud är att låta en flödessändning liknande en sändning via FM-bandet pågå. Poddar är alltid on demand. Man kan se det som att streaming är poddvärldens gammel-radio medan poddar är som Netflix där du själv väljer vad du ska lyssna på. 

Hur lång ska en podd vara?

Det svenska poddbolaget Acast har tagit fram siffror baserat på lyssningsstatistik över flera av världens kontinenter. Där skiljer sig genomsnittslyssningen mellan länder och mycket beror på hur långt vi har att pendla till jobb och skola samt hur vår arbetsdag och fritid ser ut. I Australien är pendlingsavstånden generellt längre. I Sverige är de generellt kortare. Mot bakgrund av det kan en podd vara allt från tre minuter upp till två timmar. Allt beror på ämne, innehåll och vilka det är som pratar i podden. Något vi kan konstatera är att det inte är längden som räknas. Tänk bara på Ekots sändningar, som kan ta dig två varv runt jorden på endast tre minuter. 

Hur många lyssnar på poddar i dag?

Att lyssna på poddar har vuxit signifikant för varje år och sedan år 2015 har det totala podcastlyssnandet dubblerats till att 2019 nå 55 procent. Detta enligt Svenskarna och Internets mätning från 2019 i målgruppen +12 år. Att göra poddar är att ligga i framkant och följa med ett ökat intresse från medieanvändare. 

Vad gör en podd överlägsen andra medier?

Podd är det enda mediet i dag som är anpassat efter den fragmenterade mediekonsumtion som råder i vår samtid. En podd kan du lyssna på under tiden som du göra något annat. Det är skapat för både avkoppling, förklaring och framåtflyttning. När du kör bil, åker buss, diskar eller är ute och går med barnvagnen så finns podden där. 

Var finns poddar?

Nya distributionsplattformar dyker ständigt upp. Några av Sveriges största mediehus producerar och distribuerar sina egna poddar. Spotify, Acast, iTunes, Google och PodMe är bara några få exempel ur en nästan oöversiktligt utbud. 

Hur får jag lyssnare till min podd?

Låt säga att vi jämför en podd med en butik. Podden är din butik och nu vill du ha besökare. För att få någon att gå in genom dörren behöver du placera din verksamhet i ett sammanhang där människor rör sig. I roddarnas fall handlar det om olika nyhetskällor, medieflöden och sociala mötesplatser där människor interagerar och söker information och inspiration. Även om vi på Storstad har skapat ljudupplevelser i världsklass sedan 2014 är också vi beroende av information, samarbeten, kommunikation och marknadsföring för att lyssnare ska ha möjlighet att hitta till de poddar som vi själva gör.

Jag som har skrivit texten heter Max Landergård. Jag har tidigare arbetat på Sveriges Radio, Utbildningsradion och driver sedan 2014 Storstad Medieproduktion. Storstad är ett familjeföretag som skapar ljudupplevelser i världsklass. 

Obs! Vissa länkar ovan kan ha avpublicerats, detta har AB Storstad medieproduktion ej kontroll över.